Heeft u de overwaarde van uw huidige huis nodig om een nieuw huis te kunnen kopen? En staat uw huidige huis nog te koop? Of is uw huidige huis verkocht maar nog niet overgedragen? Dan kunt u voor de overwaarde van uw huidige huis een overbruggingskrediet afsluiten.
Zo werkt een overbruggingskrediet
Een overbruggingskrediet is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die u afsluit bovenop uw huidige en nieuwe hypotheek. Tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet betaalt u over dit krediet alleen rente. U lost het overbruggingskrediet ineens af op het moment dat u uw huidige huis via de notaris overdraagt aan de nieuwe eigenaar. Voor het aflossen van uw overbruggingskrediet betaalt u geen vergoeding. Ook niet als u tussentijds (een deel van) uw overbruggingskrediet wilt aflossen.
Looptijd overbruggingskrediet
Bij de aankoop van een bestaand huis is de maximale looptijd van het overbruggingskrediet een jaar. Als het nodig is, kunt u de looptijd eenmalig met zes maanden verlengen. De maximale looptijd bij nieuwbouw is twee jaar. Bij nieuwbouw is het verlengen van de looptijd niet mogelijk.
Wat is het maximale overbruggingskrediet dat u kunt krijgen?
U kunt een overbruggingskrediet krijgen voor (een deel van) de overwaarde van uw huidige huis. De overwaarde is het verschil tussen de verkoopprijs van uw huidige huis en de bestaande hypotheek op uw huidige huis.
U berekent de maximale overbrugging als volgt:
- Is uw huidige huis definitief verkocht, zijn de ontbindende voorwaarden verstreken, is de bankgarantie of waarborgsom gesteld maar is het huis nog niet overgedragen? Neem dan 98% van de verkoopprijs en trek daar uw actuele hypotheekschuld vanaf.
- Is uw huidige huis al verkocht, maar zijn de ontbindende voorwaarden nog niet verstreken? Neem dan 90% van de laagste waarde uit de actuele marktwaarde of vastgestelde verkoopprijs en trek daar uw actuele hypotheekschuld vanaf.
- Staat uw huidige huis te koop maar is deze nog niet (definitief) verkocht? Neem dan 90% van de laagste waarde uit de actuele marktwaarde of verwachte verkoopprijs volgens de verkoopopdracht en trek daar uw hypotheekschuld vanaf.
Voor- en nadelen van een overbruggingskrediet
Voordelen | Nadelen |
|
U heeft tijdelijk hogere maandlasten omdat u drie hypotheken heeft: uw oude en nieuwe hypotheek en het overbruggingskrediet. |
|
De rente voor een overbruggingskrediet is vaak hoger dan de rente voor een normale hypotheek. Dit omdat de bank meer risico loopt. |
|
Als uw huidige huis nog niet definitief is verkocht, loopt u extra risico omdat de uiteindelijke opbrengst nog onzeker is. |
Toon minder Toon meer
Wat zijn de belangrijkste voorwaarden van een overbruggingskrediet?
- U sluit ook een Lloyds Bank Hypotheek voor het kopen van uw nieuwe huis af.
- Voor de hoogte van het overbruggingskrediet vestigen wij een recht van hypotheek op uw huidige en uw nieuwe huis.
- U kunt de tijdelijk hogere maandlasten betalen.
- U lost het overbruggingskrediet en uw bestaande hypotheek af als uw huidige huis wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
- De maximale looptijd van het overbruggingskrediet is een jaar bij bestaande bouw en twee jaar bij nieuwbouw. Bij bestaande bouw kunt u de looptijd eenmalig kosteloos met zes maanden verlengen.
- U betaalt geen vergoeding voor het (tussentijds) aflossen van het overbruggingskrediet.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over de overbruggingskrediet van Lloyds Bank of weten wat er in uw specifieke situatie mogelijk is? Neem dan contact op met onze Hypotheek Service Desk. Wilt u advies bij het maken van uw keuze? Dan verwijzen wij u graag naar een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.
Hypotheek regelen
U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.