Uw huis verduurzamen is altijd een goede keuze. Een energiezuinig huis verhoogt uw wooncomfort en heeft op langere termijn voordelen voor uw portemonnee en het milieu. Lees meer over energiebesparende maatregelen en welke subsidie- en financieringsmogelijkheden er zijn.
> Energiebesparende maatregelen meenemen in uw hypotheek
Wat zijn de voordelen?
- U bespaart direct op de maandlasten voor energie
- U kunt gebruikmaken van diverse subsidieregelingen
- U verhoogt uw wooncomfort
- De verkoopbaarheid van uw huis wordt beter
- Door het verduurzamen stijgt de waarde van uw huis
- U draagt bij aan een beter milieu
- Bij een verbouwing kunt u energiebesparende maatregelen direct meenemen
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Het doel is om al vóór 2030 minimaal 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland te verduurzamen. In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving in ons land klimaatneutraal zijn (bron: Rijksoverheid).
Hoe energiezuinig is uw huis nu?
Het is goed om te weten hoe energiezuinig uw huis nu is en welke verbeteringen mogelijk zijn. Niet alle energiebesparende maatregelen zijn voor ieder huis geschikt. Op meerdere websites kunt u informatie over energiebesparende maatregelen en de kosten van deze maatregelen vinden. Bijvoorbeeld op de website van Milieu Centraal.
Wat kan een energieadviseur voor u doen?
Ook kunt u een energieadviseur inschakelen. Een energieadviseur komt bij u langs en brengt voor u in kaart wat uw mogelijkheden zijn en hoe u zo optimaal mogelijk uw huis kunt verduurzamen. Houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor dit advies.
Wat is uw energielabel?
Ieder huis heeft een (voorlopig) energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is, vergeleken met soortgelijke woningen. Er zijn verschillende klassen: energielabel A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Een huis dat weinig warmte verliest door goede isolatie valt in één van de ‘hoogste’ klassen (A, B,C). Is de isolatie minder goed en zijn er geen andere energiebesparende maatregelen genomen? Dan zal het energielabel lager uitvallen (D, E, F, G). Woongedrag en energieverbruik hebben geen effect op het energielabel, omdat dit per huishouden verschilt. Hoe hoger het energielabel, hoe aantrekkelijker uw huis is als u het huis wilt verkopen. Ook kan het huis worden verkocht voor een betere prijs. Wilt u uw huis verkopen? Dan heeft u een definitief energielabel nodig.
Via de Nationale Taxatie Service (NTS) kunt u voor slechts €375,- een definitief energielabel aanvragen. Er komt dan een bouwkundig inspecteur bij u langs om uw huis op te nemen. Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum.
* Vermeld in de alinea 'Taxatie' bij 'Opmerking' dat u een energielabel aanvraagt
Welke energiebesparende maatregelen zijn er?
Met enkele makkelijke oplossingen kunt al veel geld besparen. Zoals het lager zetten van de thermostaat of het gebruiken van radiatorfolie. Maar door deze maatregelen wordt uw huis echt energiezuiniger.
Isoleren
Met een goede isolatie is uw woning warm in de winter en koel in de zomer. Denk hierbij aan maatregelen als spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloer- en/of kruipruimte isolatie en het gebruik van isolatieglas. Isoleren is vrij makkelijk uit te voeren en vergt meestal de kleinste investering van alle energiebesparende maatregelen.
De voordelen van isolatie
- Makkelijke en snelle installatie.
- Een korte terugverdientijd.
- Een subsidieregeling is mogelijk.
- Uw huis kan in waarde stijgen.
- Uw wooncomfort verbetert.
- U verlaagt uw stroom/gasverbruik.
Zelf energie opwekken
Met zonnepanelen op het dak wekt u zelf stroom op. Wat uw zonnepanelen te veel aan energie opwekken, kan worden teruggeleverd aan het stroomnetwerk. Daar krijgt u een vergoeding voor. Zonnepanelen hebben niet per se direct of fel zonlicht nodig om stroom op te wekken. Ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen stroom op.
De voordelen van zonnepanelen
- U bespaart op uw energierekening
- Uw huis kan in waarde stijgen
- U betaalt geen btw bij de aankoop en plaatsing van zonnepanelen
Van het gas af
Voor verwarming, het warme tapwater en het koken kunt u overstappen van gas op elektriciteit. Verwarmen zonder gas vergt een flinke aanpassing. Uw huis moet goed geïsoleerd zijn zodat er geen warmte verloren gaat en een comfortabele temperatuur kan worden bereikt. Bovendien gaat uw energieverbruik omhoog door over te stappen op elektrische warmte. Veel huiseigenaren compenseren dit met zonnepanelen. Voor het opwekken van de warmte is een warmtepomp nodig.
De voordelen van een warmtepomp
- Er zijn subsidies beschikbaar tot wel € 5.000.
- U heeft een constante temperatuur in huis.
- Uw huis kan in waarde stijgen.
De nadelen van een warmtepomp
- Heeft u nog traditionele radiatoren? Dan moet u overstappen op vloerverwarming.
- U schakelt over van gas naar elektriciteit. Met een hoger energieverbruik is het slim om eerst zonnepanelen te nemen.
Kunt u subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen?
Aan het verduurzamen van uw huis hangt een flink prijskaartje. De overheid heeft een subsidieregeling voor een tegemoetkoming in de kosten. U kunt subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een warmtepomp, een zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Hier zijn wel aantal regels aan verbonden. Het is bijvoorbeeld alleen mogelijk om subsidie te krijgen als u isolatie combineert met nog een andere maatregel. Ook zijn er eisen voor de verschillende soorten maatregelen. Voor HR++-glas geldt bijvoorbeeld dat u alleen subsidie kunt aanvragen als u ten minste 8 m2 vervangt. Op de website van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) kunt u de subsidie berekenen en direct een aanvraag indienen.
Verduurzamingshypotheek
Met de verduurzamingshypotheek leent u geld voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Omdat wij verduurzamen belangrijk vinden, geven wij u een korting op de rente.
Hypotheek regelen
U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.
Misschien ook interessant