Het kopen van uw eerste huis is een spannende gebeurtenis. Hoeveel kunt u lenen? Hoe sluit u een passende hypotheek af? En waar moet u nog meer aan denken? Wij helpen u graag op weg naar uw eerste koophuis.
Wat kunt u maximaal lenen?
Met de online rekenhulp krijgt u binnen een paar minuten een schatting van het bedrag dat u kunt lenen.
Stappenplan eerste huis kopen
Voordat u op huizenjacht gaat, is het prettig om te weten hoeveel u ongeveer kunt lenen. Bedenk niet alleen hoeveel u kunt lenen, maar ook hoeveel u wilt lenen zodat u genoeg geld overhoudt voor andere dingen. Bijvoorbeeld voor vakanties, uw hobby of sport. Een eerste berekening van uw maximale hypotheek maakt u eenvoudig zelf online met onze rekenhulp. Ook kunt u dit bespreken met een onafhankelijk financieel adviseur. Het eerste gesprek met een adviseur is meestal gratis.
Weet u hoeveel u ongeveer kunt lenen? En waar en in wat voor soort huis u wilt wonen? Dan kan de huizenjacht beginnen. Kijk bijvoorbeeld op Funda.nl. Wilt u liever hulp bij uw zoektocht? Schakel dan een aankoopmakelaar in bij het vinden van een huis dat bij u past. Lijkt een huis te voldoen aan uw wensen? Dan maakt u een afspraak voor een bezichtiging.
Heeft u het huis gevonden dat u wilt kopen? Dan begint het onderhandelingstraject. Welk openingsbod legt u (via uw makelaar) op tafel? En wordt het bod door de verkopende partij geaccepteerd?
Bent u een prijs overeengekomen met de verkoper? Gefeliciteerd! Dan kunt u het voorlopig koopcontract ondertekenen. Het koopcontract is minder voorlopig dan u misschien denkt. Als koper heeft u drie dagen bedenktijd. Dit betekent dat u binnen drie dagen zonder financiële gevolgen van de koop kunt afzien. Na deze drie dagen zit u aan de koop vast, tenzij er ontbindende voorwaarden in het koopcontract zijn opgenomen. Bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde over de financiering. U kunt dan nog van de koop af als de hypotheekverstrekker u een hypotheek weigert.
Bij Lloyds Bank kunt u uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur. In de voorwaarden van uw koopcontract staat hoeveel tijd u heeft voor het afsluiten van uw hypotheek. Let op: dit is een belangrijke datum.
Is de hypotheek rond? Dan kunt u naar de notaris voor het ondertekenen van de hypotheekakte en de transportakte (het passeren). Daarna bent u officieel de eigenaar van het huis en kunt u de sleutels in ontvangst nemen. Als klant van Lloyds Bank kunt u gebruikmaken van de Excellent Notarisservice. Met deze service bent u verzekerd van een vast en scherp tarief voor de diensten van een betrouwbaar en gekwalificeerd notariskantoor.
Tips
Hulp van uw ouders
Uw ouders kunnen u misschien helpen om een huis te kopen. Dat kan op drie manieren.
> Meer over hoe uw ouders u kunnen helpen
Starterslening
Is uw inkomen nu net te laag voor het kopen van een huis? Soms lukt het toch door de Starterslening.
> Alles over de Starterslening
Let op de extra kosten
Naast de aankoopprijs van het huis betaalt u ook extra kosten. Bijvoorbeeld overdrachtsbelasting, notariskosten en eventuele kosten voor een financieel adviseur of makelaar. Ook het type woning (bestaande bouw of nieuwbouw) is van invloed. Een deel van deze kosten mag u als aftrekpost opgeven bij de belastingaangifte. Bereid u dus goed voor zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Belangrijk om te weten over de hypotheek
Wat is een hypotheek?
U leent geld van ons om een huis te kopen of te verbouwen. Een hypotheek is een lening met een huis als onderpand. Dat betekent dat wij uw huis mogen verkopen als u bijvoorbeeld de hypotheek niet terugbetaalt of de rente niet betaalt. U geeft ons daarom een recht van hypotheek op uw huis.
Aflosvormen voor een eerste huis
U kunt kiezen uit drie aflosvormen: de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.
Hypotheekrente
U betaalt rente over uw hypotheek. De hoogte van de rente hangt onder andere af of u voor een variabele of vaste rente kiest. En als u voor een vaste rente kiest voor hoeveel jaar de rente vaststaat. Ook maakt het uit hoeveel procent van de woningwaarde u leent.
Nationale Hypotheek Garantie
Als u in aanmerking komt voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan beperkt u de financiële risico’s van een koophuis. Bijvoorbeeld al u de hypotheek niet meer kunt betalen door werkloosheid, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid. Om NHG te krijgen, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Bouwdepot of duurzaamheidsdepot
Wilt u verbouwen of verduurzamen? Of een nieuwbouwhuis kopen? Dan heeft u misschien een bouwdepot of duurzaamheidsdepot nodig. Een bouwdepot is een aparte rekening waarmee u de bouw, verbouwing of verduurzaming van uw huis kunt betalen.
Hypotheekrenteaftrek
De rente die u over uw hypotheek betaalt, kunt u onder voorwaarden aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Dit wordt hypotheekrenteaftrek genoemd.
Voorwaarden van de hypotheek
Sluit u een Lloyds Bank Hypotheek af? Hieronder leest u wat de belangrijkste voorwaarden zijn.
Maximale hypotheek | |
Uw rente daalt mee |
|
Geldigheid hypotheekaanbod | Binnen 90 dagen na de datum op het indicatief hypotheekaanbod moet u bij de notaris zijn geweest voor het ondertekenen van de hypotheekakte. |
Verlengen hypotheekaanbod | U kunt deze periode met maximaal 90 dagen verlengen. Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan kunt u met maximaal 270 dagen verlengen. Soms betaalt u hier kosten voor (als de rente van de door u gekozen rentevastperiode is gestegen). |
Uit welke rentevastperiodes kunt u kiezen? | Variabel, 1, 5, 6, 10, 15, 20, 30 jaar Meer over variabele en vaste rente |
Extra aflossen zonder kosten | 10% per kalenderjaar Meer over extra aflossen |
Uit welke aflosvormen kunt u kiezen? |
|
Verduurzamen | Voor verduurzaming kunt u kiezen voor de verduurzamingshypotheek: een leningdeel speciaal voor het verduurzamen van uw huis. Meer over de verduurzamingshypotheek |
Overlijdensrisicoverzekering | U bent niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Toch kan het verstandig zijn om dit wel te doen. Meer over deze verzekering |
Toon minder Toon meer Bekijk alle voorwaarden
Ook regelen
Hypotheek regelen
U kunt uw hypotheek op twee manieren afsluiten: zelf online of via een onafhankelijke adviseur.